Skip to content

”Dusteavgiften”

28. august 2009
For godt til å være avgiftsfritt

For godt til å være avgiftsfritt

Det var det han kalte den, SVs Øystein Djupedal, mens han fortsatt var i opposisjon(VG 17.10.2000, kun papir). Sjokolade- og sukkervareavgiften, også populært kalt Sjokoladeavgiften, eller Godteriavgiften, var en dusteavgift, sa Djupedal, fordi den treffer helt vilt. Man kunne kanskje da tro at når SV fikk finansministeren, så ville avgiften bli fjernet, men neida. Man kan jo ikke fjerne en milliardinntekt selv om den er dustete.

Eksemplene er etter hvert ganske godt kjent: Kjekssjokolader blir selvsagt avgiftsbelagt. Også kjeks som er overtrukket med sjokolade, selv om det bare er 20 % av vekten avgiftslegges, mens en kjeks med 49 % sjokolade inni ikke får avgift.

  • Ferdig marsipanlokk:  avgift
  • 500 g. marsipanrull.   ikke avgift
  • Pikekyss (marengs):    ikke avgift
  • Sukkerfrie pastiller og halstabletter:  avgift

Bondevik-regjeringen fjernet Sjokoladeavgiften i sitt siste statsbudsjett. Men det reverserte Kristin Halvorsen:
”-Regjeringen har kommet til at en fjerning av sjokoladeavgiften fra 1. desember 2006 vil bli belastet statsbudsjettet for 2007, og skaper derfor uheldige bindinger før øvrige deler av budsjettet er vurdert”, sa Runar Malkenes, leder for informasjonsenheten i Finansdepartementet. (E24)

Hadde avgiften vært liten, hadde den ikke vært noe problem: men den er stor: kr. 17,29/kg, og oppå legges 14 % moms, totalt kr. 19,71. Det betyr at en 200 g. sjokoladeplate til typisk 21,90 ville vært 3,94 kroner billigere, altså ville den kostet ca. 18 kroner.
Avgiften øker prisen med over 20 %.
Det er klart produsenter forsøker å lage konkurrerende produkter rett utenfor avgiftsgrensen. At de slike produkter er import, gjør det ikke bedre.

I Soria Moria sa de rødgrønne: Regjeringen vil ha en gjennomgang av særavgiftssystemet for å endre avgifter som er en ulempe for norske produksjonsarbeidsplasser blant annet i konkurranse mot import.

I opposisjon: En dusteavgift som bør fjernes. I posisjon: en milliard som må beholdes.
Regjeringen har sagt at man skal følge opp Særavgiftsutvalgets forslag om å erstatte sjokoladeavgiften med en avgift på alt sukker i matvarer og godterier, men må vente på nye EU-regler…. Jeg tror det ikke før jeg får se det.

Hei, Høyre og Frp: Hva vil dere gjøre?

Advertisements
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: